Kanske inte som ni trodde

Ni som följer min blogg dagligen vet att jag just nu testar mig fram mellan olika färdiga matkassar. I princip har vi gett stora tummen upp till samtliga rätter vi provat hittills, men självklart har smaken varit som baken inom familjen. Alla kan inte tycka om allt. Det viktiga är att man smakar och prövar.

Hemgjorda hamburgare

Kanske trodde ni att vi skulle välja en matkasse-rätt till fredagsmiddag men nepp, så blev det inte! Hamburgare blev önskat och hamburgare fick det bli! Vi tycker det är den perfekta fredagsmaten. Gott och ganska lätt att fixa till! Som vanligt blev det våra hemgjorda amerikanska hamburgare med hemgjord dressing, guacamole, sallad, rödlök, tomat, gurka, ost, paprika, senap och ketchup. Vi vuxna fick två var och barnen fick en var. GÖTT!

Persikor med toscatäcke och glass

Till efterrätt gjorde jag persikor med toscatäcke och glass till det. Helt okej, även om jag lyckades bränna täcket lite. Lite för sött för Mattias smak. Det var första, men antagligen sista, gången jag gjorde detta. Finns roligare och godare desserter!

Amerikansk hamburgare, 4 port

800 g köttfärs
2 st schalottenlökar
2 msk matolja
salt
peppar
1 tsk Bullfightersås
1 tsk Hickorysås (röksmak)

Riv schalottenlöken och blanda den med köttfärsen och matoljan. Krydda med salt och peppar och blanda i Hickorysåsen och Bullfightersåsen. Forma färsen till 4 hamburgare. Grilla hamburgarna på båda sidorna på grill eller i stekpanna på medelvärme.

Hamburgerdressing

1/2 dl majonäs
1/2 dl kvarg
1/2 dl chilisås
salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt ca 15 min innan servering.

Posted in Allmänt, Dressing, Efterrätt, Familj, Favorit, Fika, Frukt, Glass, Hamburgare, Köttfärs, Middag, Recept, Tillbehör | Leave a comment

Unga norrländska uppstickare

Resize design

Idag var jag på Grand Hotel och tittade på nyheter inom svensk design. Det var det unga norrländska möbelföretaget Resize Design som visade sin nya kollektion. De gjorde tidigare succé med lanseringskollektionen Stockholm Line som blev hyllad av både nationell och internationell press.

Praktisk och snygg förvaring

Det handlar om flexibla, eleganta och funktionella förvaringsmöbler som inte lämnar fula märken efter sig när man flyttar eller vill möblera om. Det är nämligen ett system med svävande moduler som fästs på en pelare. Pelaren spänns mellan tak och golv och inga skruvar eller andra fästanordningar behövs.

Snyggt sideboard från Resize Design

Till uppföljaren har de lyssnat på sina kunder och anpassat konceptet utifrån hur man har upplevt produkterna. Resultatet är en bredare kollektion där materialen blandas upp med norrländskt obehandlat trä, stenmaterial från Vilhelmina och mässing.

Kollektionen innehåller bland annat sideboards, byggbara bokhyllor och rumsavdelare i kombination med det utvecklade pelarsystemet.

Det bjöds på godsaker och det tackar man inte nej till!

Jag kan verkligen tänka mig att ha dessa möbler hemma hos mig. Värt att spana in!

Posted in Allmänt, Event, Inredning, Inspiration, Möbler | 1 Comment

Lax med en fantastisk dressing

För tredje veckan i rad gör Bocuse d´Or- aktuella kocken Tommy Myllymäki gästspel hos Mathem och bidrar med ett recept till Tastelines Matkasse. Den här veckan är det grillad lax med asiatisk dressing som står på menyn. Dressingen ska tydligen vara så god att de rekommenderar att göra dubbel mängd så att man kan spara hälften i en liten burk i kylen till ett annat tillfälle. Passar till både kyckling, fisk, kött och vegetariskt. Självklart följde jag det tipset!

Lax med asiatisk dressing

För enkelhetens skull valde jag att ugnsbaka laxen istället för att grilla den i panna. Jag gillar mat som klarar sig själv i ugnen. I övrigt följde jag receptet. Det är viktigt att kunna anpassa maträtter efter egen smak, tycke och den tid man har till att stå i köket.

Riset var redan kokt. Jag passade på att laga dubbel sats till kycklingen vi åt igår. Smidigt! Bara att värma på idag!

Men ååååh, så gott det var! Dressingen var verkligen helt sagolik och passade utmärkt till laxen. Gjorde som sagt dubbel sats av dressingen och la resten i en burk. Ska bli spännande att testa den till kyckling i nästa vecka! Laxen var som vanligt saftig och mör. Blomkålen och gurkan harmoniserade perfekt till laxen och riset.

Fem plus av fem möjliga!

Tommys grillade lax med asiatisk dressing, 4 port

600 g laxfilé
1/2 gurka
1 blomkålshuvud
Salt och peppar
1/2 kruka finhackad persilja
Rapsolja

Dressing:
4 msk sirap
4 msk japansk soja
2 tsk ättika
2 tsk sesamolja
2 tsk finskuren färsk chili
1 tsk rostade sesamfrön

4 port ris

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Koka upp vatten till blomkålen. Skölj och skiva gurkan tunt med en osthyvel/skalare. Skölj och skär blomkålen i mindre klyftor och koka den lätt, den ska fortfarande vara lite krispig.

Dressing: Rosta sesamfröna i en varm panna utan fett. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.

Ta bort skinnet från laxfilén och skär den i 8 kuber. Krydda laxbitarna med salt och peppar och grilla dom hastigt på hög värme i lite olja ca 1 min på varje sida. Vill du ha laxen helt genomstekt sänker du värmen i pannan och låter dem bli klara i stekpannan.

Lägg upp blomkål, gurka och laxbitar på ett fat. Strö över sköljd finhackad persilja och ringla dressingen över. Servera med nykokt ris.

Posted in Allmänt, Asiatiskt, Dressing, Favorit, Fisk, Grönsaker, Inspiration, Lax, Matkasse, Middag, Recension, Recept, Ris, Tester, Tips | Leave a comment

Zataikyckling från grunden

Ikväll stod det thailändskt på menyn från Mathem. En rätt jag brukar laga, men då nästan alltid med en speciell kryddmix på påse jag brukar köpa hem vid mina resor i Thailand. Kvällens middag blev alltså Zataikyckling med bönor och ris.

Zataikyckling med bönor och ris

Inget halvfabrikat medföljde så satay-såsen är alltså gjord från grunden. Det finns massor av olika sätt att göra satay-sås på och det här var en enkel och snabb variant. Dock tummades verkligen inte på smaken. Såsen blev riktigt smakrik, lagom krämig och faktiskt superdupergod! Barnen tyckte till och med att den var godare än den vanliga gjord. Det kan bero på att den hemgjorda inte var lika stark som den man får från kryddmixen.

Tillbehöret ingefärsrostade gröna bönor lät på pappret som något som inte skulle gå hem hos oss, men oj, så fel jag hade! Hur gott som helst! Det måste ni testa! Blev en fräsch och god smak från ingefäran och lite krisp från ugnsbakningen.

Totalt sett så får den här rätten fyra starka plus, på gränsen till fem. Mums!

Zataikyckling med ingefärsrostade gröna bönor, 4 port

Zataykyckling:
Ca 600 gram kycklingfilé/bröstfilé
2 tsk finskuren färsk chili
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 ½ dl rostade jordnötter
400 gram kokosmjölk
1 msk honung
2 msk japansk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
Tillbehör:
250 gram haricots verts
1 msk riven ingefära
½ msk rapsolja
4 port ris
Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Koka 4 port ris.

Tillbehör: Skala och riv ingefäran och blanda med haricots vertsen i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta efter smak. Blanda runt ordenligt med händerna och sätt in i ugnen ca 15 min till de har fått en fin gyllenbrun yta.

Sataykyckling: Skala och riv vitlök och ingefära. Skölj och finhacka chilin. Skär kycklingen i ca 2 cm tjocka bitar. Hetta upp en panna med lite olja och fräs kycklingen tillsammans med vitlök, ingefära, chili, salt och peppar. Mixa eller mortla jordnötterna så att de blir finfördelade och tillsätt till kycklingen. Fräs runt och tillsätt kokosmjölk, honung och soja. Låt det stå och puttra på medelvärme ca 5 min.

Servera zataykycklingen tillsammans med ris och haricots verts.

Posted in Allmänt, Asiatiskt, Bönor, Favorit, Grönsaker, Inspiration, Kyckling, Matkasse, Middag, Recension, Ris, Sås, Tester | Leave a comment

Vilda biffar

Först ut i matkassen från Mathem valde vi att laga till viltfärsbiffar med mozarella i tomatsås. Den serverades tillsammans med klyftpotatis och grönsaker. Enligt receptet skulle grönsakerna vara haricots verts men jag böt ut bönorna mot färsk broccoli då vi hade en färsk broccoli hemma som började se lite ledsen ut.

Vilda biffar fyllda med mozarella i tomatsås

Viltfärsen vi fick med i påsen var jättefin och smakrik hjortfärs av bra, svensk kvalitet. Jag kompletterade dock den medföljande färsen med att köpa ytterligare 400 gram hjortfärs i affären. 400 gram som receptet säger räcker inte långt till vår familj plus två extra matlådor. Jag dubblerade helt enkelt hela receptet, dock inte potatisen som jag på förhand visste skulle räcka och bli över ändå.

En femstjärnig rätt

Ojojoj, vad gott det var!!! För att citera Gustaf: Det är så gott att jag knappt kan äta!!! Biffarna hade en fin viltsmak och en gudagod krämighet och smak från den inbakade mozarellan. Tomatsåsen, som jag hade låtit koka mycket längre än vad receptet angav för att få fram maximal smak, var helt lovely!!! Potatisen hade jag lyckats perfekt med. Knaprig på utsidan och mjuk på insidan. Mums!

Vi gav alla denna rätt fem starka plus! En rätt jag garanterat kommer laga till fler gånger.

Viltfärsbiffar med mozarella i tomatsås, 4 port

Biffar:
400 g viltfärs
1 ägg
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
1/2 dl grädde
125 g mozarella
1 tsk torkad basilika
olivolja
Tomatsås:
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
1 förp krossade tomater
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
olivolja
Tillbehör:
800 g potatis
olivolja
salt och peppar
250 g haricots verts
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela potatisarna på mitten och lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och salta och peppra efter smak. Sätt in i ugnen ca 35 min.

Biffar: Blanda färsen med ägg, salt, peppar, grädde och basilika. Skär mozarellan i mindre bitar och tillsätt till färsen. Blanda om ordentligt och forma 6-8 biffar. Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna på medelhög värme ca 2 min på båda sidor så att dem får en fin gyllenbrun stekyta. Lyft ur biffarna och lägg dem på en tallrik. Sänk värmen.

Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Tillsätt lite mer olja i pannan och höj värmen igen. Fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs runt ca 30 sek. Slå på krossade tomater och tillsätt vatten, honung, salt och peppar. Låt såsen puttra ihop några minuter och lägg ner biffarna. Sätt på ett lock eller lägg över aluminiumfolie. Lått biffarna sjuda på medelvärme i tomatsåsen ca 10 min eller tills biffarna är helt klara.

Koka upp vatten till haricots vertsen och värm dem så att de tinar men låt dem inte koka. Sila av vattnet och lägg upp i en skål. Strö över flingsalt.

Posted in Allmänt, Favorit, Grönsaker, Inspiration, Köttfärs, Matkasse, Middag, Potatis, Recension, Recept, Sås, Tester | Leave a comment

Leverans från Mathem

Leverans från Mathem

Den här veckan står en Tastelines Matkasse från Mathem för middagsmaten. Förra veckan testade vi Middagsfrid till halva priset och den här veckan är det alltså dags för Mathem som jag också fick för halva priset.

Det vi kommer äta den här veckan är Tommys grillade lax med asiatisk dressing, Zataykyckling med ingefärsrostade gröna bönor, Pastagratäng med broccoli och fetaost, Krämig risoni med sojabönor och bratwurst samt avslutningsvis Viltfärsbiffar med mozzarella i tomatsås.

Matleveransen kom igår. Lika fräscha matvaror som leveransen från Middagsfrid tycker jag, dock färre ekologiska produkter. Även för denna matkasse krävs att du har en hel del basvaror hemma som ris, tomatpuré, buljongtärning, ägg. oljor och kryddor. Här medföljde dock något fler basvaror än det gjorde i Middagsfridskassen som pasta, risoni och till och med sirap.

Själva menyn då? Den kändes mera basic och vanlig jämfört med den lite lyxigare menyn jag lyckades pricka in hos Middagsfrid. Om det är slump eller inte vet jag inte. Men basic och vanligt funkar också! Maträtterna är något mer lättlagade och kräver inte lika mycket pill som vissa av rätterna i Middagsfridskassen. Perfekt alltså för en stressad småbarnsförälder.

Det här ska bli spännande att testa!

Posted in Allmänt, Matkasse, Matsedel, Middag, Tester | Tagged , , | Leave a comment

En förvandlad Cinderella

Som Stockholmsbo händer det några gånger per år att jag och familjen unnar oss en kryssning på böljan den blå med någon av de rederier som kör över Östersjön till Åland/Finland. Ibland åker vi Viking Line, ibland Silja Line och mindre ofta även Birka Cruises. Själva resan är ett billigt nöje (man får ofta bara betala en symbolisk summa för en A- eller B-hytt – det som kostar är sedan mat, dricka, nöje och övrig shopping) och är ett perfekt sätt att komma iväg på en minisemester bort från vardagens måsten och krav.

Visste ni att Viking Line har fräschat upp och byggt om sin partybåt Viking Cinderella? Hela nöjesdelen är förvandlad. De har byggt helt nya restauranger, byggt om nattklubben Étage genom att öppna upp dansgolvet och byggt en stor scen för att kunna presentera större artister och shower samt byggt några nya fräschare hytter. Premiärturen efter ombyggnationen var i förra veckan och i helgen var jag och Mattias på en nöjeskryss på tu man hand för att se om båten håller måttet!!!

Äkta bubbel på en lyxig kryssning

Som vanligt när vi väl hittar på något snålar vi inte in utan ser verkligen till att unna oss det allra bästa. Vi började på en gång med att ta ett bord i den nya restaurangen Seaview Dining. Där beställde vi in ett varsitt glas äkta skumpa till att börja med. Det är så gott med äkta bubbel!

En magisk skaldjursplatå

Till huvudrätt beställde vi självklart in en skaldjursplatå för två. Det är en fantastisk tallrik med hummer, havskräftor, insjökräftor, vitvinskokta musslor, färska räkor, rökta räkor och krabbklor. Till detta aioli, rhode island, obegränsat med bröd samt smör och olika påläggsröror. Alltså, gudars så gott!!!! Åt och åt och åt!

En tallrik med bara sött och gott

Tallrik nummer två men nu ville jag även äta ost och kex men liiite mer sött fick plats i magen!

En efterrätt satt ändå på sin plats. Då jag älskar sötsaker slog vi på stora trumman och tog varsin efterrättsbuffé. Jag åt en himla massa sötsaker och även en hel del ost och kex. Här pratar vi gottigottgott så det verkligen räckte och blev över!!!

Till maten drack vi goda viner såklart!

Golden Hits goes party

Efter middagen gick vi som sig bör till nattklubben. På fredagar och lördagar uppträder Golden Hits goes party och det tittade vi på medan vi sippade goda drinkar. Bandet Hoffmeastro uppträdde senare på kvällen kl 00:30, men när klockan närmade sig midnatt gick vi mätte och nöjda till vår hytt för att få lite skönhetssömn istället.

Det blåste och gungade en hel del så sömnen blev tyvärr inte den bästa.

God och fräsch frukostbuffé

Det fanns mycket gott att välja bland

Söndagsmorgonen inledde vi med en fräsch frukostbuffé. Utbudet var stort och fräscht och vi åt så det stod härliga till! Det blev allt från gröt, till mackor, pannkakor och frukt.

Jacuzzi, kallbad, pool och ångbastu

Finsk bastu med utsikt över sjön

Ett härligt vilorumEfter frukosten hade vi bokat plats i Cinderellas spa. Mattias tog ett inträde där det ingick en badritual med Kerstin Florian-produkter. Själv tog jag inträde och en ansiktsbehandling. Gäller att lyxa till det när man kan som sagt!!! I spaavdelningen fanns det jacuzzi, ångbastu, kallvak, pool, finsk bastu, vilorum med gratis juicer, nötter, torkad och färsk frukt, massageduschar, hälsobar och spashop. Vi hade två underbara timmar med bad, vila och behandling.

Den fantastiska Ramenburger

Efter spalyxen var vi hungriga. Äntligen fick vi då chansen att testa på Ramenburgaren jag sett så mycket fram emot. Och jag kan tala om att jag blev såld. Godare mat har jag knappt ätit alltså (jaja, så säger jag om mycket men den här alltså, gudars så gott!!!!!)!!!. Den här varianten var med färsk grillad tonfisk i bröd gjort på ramennudlar serverad med dashibuljong, sjögräs och wasabimajonnäs. Mmmmmmmm!!!!!!!!! Mera, mera, mera!

Mätta och nöjda gick vi sedan till shoppingen. Vi inhandlade allt från äkta skumpa, mousserande vin, olika ölsorter, parfymer, krämer, bröd, korv, kläder, godis till presenter. Blev tungt att släpa till bilen må jag säga! Efter en kort stunds vila i hytten var vi redan i hamn för färd hem!

Sammanfattningsvis är vi enormt nöjda med nya Cinderella och vem vet, kanske åker vi snart igen, hela familjen denna gång!

Posted in Allmänt, Familj, Fest, Inspiration, Resor, Restaurangbesök, Spabad, Tips | Tagged , , | Leave a comment

Sopplunch

Vad passar inte bättre en kall vinterdag än en härligt värmande sopplunch?! I veckans matkasse från Middagsfrid ingick det även en sopprätt och den tyckte jag var perfekt att servera till lördagslunch.

Lördagslunch

Mattias som totalt ogillar vegetarisk mat tyckte soppan smakade helt okej men ansåg att den inte var särskilt näringsrik och gav den därmed tumme ner. Jag och Filippa älskade den och äter den mer än gärna igen. Gustaf tyckte den var för varm (ehhh…) och ville ha mjölk i sin. Huruvida han tyckte den var god eller inte framgick inte.

Brödet däremot var mycket populärt. Jag la i lite parmaskinka för att komplettera det hela. Alla tummar upp!

Bönröran skippade vi. Det blir alltid bara massa grönsaker över och därför gjorde jag en vanlig liten sidosallad istället.

Det blev både soppa och grönsaker över. Perfekt, då har jag en lunch till i veckan! Måste självklart kompletteras med mättande bröd, eller varför inte pannkakor?!

Len majssoppa med ostquesadillas, 4 port

200 g gul lök /1-2 st)
500 g potatis
1 burk majs, 340 g
1 msk smör
2 msk buljongpulver
35 g ruccola
150 g riven ost
2 krm cayennepeppar
8 tortillabröd
1 burk svarta bönor, 190 g
1 röd paprika
1 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 225 grader.

Soppa: Skala och grovhacka 200 g gul lök och 500 g mjölig potatis. Sila av en burk majs. Smält 1 msk smör i gryta och fräs lök, potatis och majs på medelhög värme i ca 4 min. Tillsätt 2 msk buljongpulver (2 tärningar) och 1,3 l vatten i grytan. Puttra under lock på medelvärme i ca 15 min. Dra grytan från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer direkt i grytan. Vispa ner 1 dl creme fraiche, 1 1/2 tsk salt och 1 krm cayennepeppar i soppan.

Quesadillas: Skölj ruccolan. Fördela 150 g riven ost, ruccolan och 1 krm cayennepeppar på 4 tortillabröd. Lägg de andra 4 tortillabröden ovanpå. Platta till med handen. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och grilla högst uppe i ugnen ca 6 min.

Topping: Skölj 1 burk svarta bönor. Tärna 1 röd paprika. Lägg bönorna och paprikan i en skål.

Skär quesadillan i bitar. Lägg upp soppan i djupa tallrikar och toppa med bön- och paprikablandningen. Servera med ostquesadillan.

Posted in Allmänt, Bönor, Bröd, Grönsaker, Inspiration, Lunch, Majs, Matkasse, Middag, Ost, Potatis, Recept, Smörgås, Soppa, Tester, Tillbehör | Tagged , | Leave a comment