Underbara Thailand!

Äntligen dags för semester! Jag, Mattias och barnen kommer i 3 veckor befinna oss i värmen i Thailand. Vi har för tredje gången i rad styrt kosan till paradisön Koh Chang. Här ska vi framför allt umgås, bada, sola, leka, äta gott och bara vara!

20131027-205915.jpg

Vi har nu varit mer eller mindre vakna i ett dygn. Resan ner tog 9,5 h och minibussen till ön 5 timmar. Första staden/byn vi är i är Kai Bae och lyxhotellet vi bor på heter The Chill. Vi bor i en svit med splash pool access, dvs poolen är direkt utanför altandörren och stranden precis vid slutet av poolen som är en infinity pool. Det är tryckande värme, ca 35 grader, klarblå himmel, kristallklart vatten och kritvita stränder. Det första vi gjorde var såklart att slänga oss i poolen och sedan ta ett dopp i havet. I övrigt har vi ätit och druckit gott, bokat spabehandlingar till imorgon köpt diverse badleksaker. Nu väntar en god natts sömn följt av resans första frukost och sedan bara en lugn dag på hotellet med alla dess faciliteter. Livet leker!

20131027-205924.jpg

Posted in Allmänt, bad, Barn, Familj, Semester | Tagged , , | Leave a comment

Ni har väl inte glömt?!

Vi har väl inte glömt att vi har gått över till vintertid? Regeln att på sommaren ställer vi fram grillen och på vintern ställer vi tillbaka grillen gör det lätt att komma ihåg att vi ska ställa tillbaka klockan nu när vi går över till vintertid. Vi får ljusare på morgonen ett tag framöver men mörkare på eftermiddagen.

Tidsomställningen gör de flesta av oss mer trött. Det tar ett tag innan vi ställer om systemet igen. En del av oss känner oss extra trötta under några veckor efter att man gjort omställningen. Det är ungefär som att drabbas av en liten jetlag.

Då vi kanske är extra trötta just i dag ger streamingtjänsten Film2Home oss chansen att hela söndagen hyra en valfri film för bara 1 kr. Tänk vad skönt det vore att bara ligga i sängen eller soffan hela dagen, vila och kolla på bra filmer. Ta chansen när det bara kostar 1 kr per film! Det finns massor av filmer, både gamla och nya, som jag vill se. Finns det någon film du är sugen på?

Posted in Allmänt, Film | Tagged | Leave a comment

Ge din kropp vad den behöver

Som jag har berättat förut har jag och 11 andra bloggare inom kategorin mat och hälsa blivit utvalda att ingå i en testpanel för Oji drinksOji drinks är ett nystartat företag som erbjuder funktionella drycker och som har ett tydligt och uttalat miljötänk. Dryckerna är enbart gjorda på naturliga ingredienser och innehåller inga sötningsmedel. De innehåller rättvisemärkt frukt och koffein från gröna kaffebönor. Varje smak har sin egen hälsoprofil och är anpassad för att möta olika behov. De finns i smakerna Blåbär & Äpple med extra antioxidanter, Ananas & Äpple med extra fiber, Banan & Mango med extra magnesium och Päron & Acerola med extra c-vitamin.

Denna vecka har jag kickstartat varje morgon med en god frukost och en Oji drink som komplement. Så nu har jag testat mig igenom samtliga smaker.

Min favorit blev Ananas & Äpple med extra fiber tätt följd av Päron & Acerola med extra c-vitamin. Båda hade en tydlig smak av de ingående frukterna, lagom syrliga och perfekt konsistens. Blåbär & Äpple med extra antioxidanter kändes som en tunnare men ändå mycket god version av blåbärssoppa. Banan & Mango med extra magnesium gick inte hem hos mig. Den smakade för mycket banan vilket jag inte tycker passar i en juice och drycken var för tjock. Men överlag är jag helt såld på dessa drycker. En nackdel är att flaskorna borde vara minst tre gånger så stora. När jag väl tagit en klunk vill jag bara ha mer – så goda är de! Och att de sedan gör gott både för kropp, knopp och miljö gör mig inte direkt mindre nöjd!

TACK Oji drinks för att jag får samarbeta med er!

Posted in Allmänt, Dryck, Frukost, Juice, Recension, Tester | Tagged , | 1 Comment

Game On 2.0 – Spelet har startat!

Jag älskar att gå på museum tillsammans med familjen. Att få umgås samtidigt som man lär sig saker är en fantastisk upplevelse som vi tyvärr gör allt för sällan. Inte på grund av ointresse, utan snarare tidsbrist. Det finns så många fantastiska museum som vi vill utforska men för lite tid.

Igår kväll var jag och familjen inbjudna på en stor invigningsfest av världsutställningen Game On 2.0 som kommer att gå på Tekniska museet mellan 25 oktober och 27 april. Game On 2.0 har lockat miljontals besökare på museer och science center runt om i världen. Med över 100 spel att prova och gallerier med originalskisser, spelmusik och bakgrundsberättelser är det världens största dataspelsutställning. Det bästa är att man inte bara får titta på dataspelen genom glasmontrar, utan det är en interaktiv utställning där man både för röra och självklart även spela!

Vi kom lite tidigt så vi passade på att titta en del på de övriga utställningarna de har på Tekniska museet. Bland annat kollade vi på utställningen 100 innovationer. Den består av både gamla och nya uppfinningar och man får se hur tekniken och innovationerna har utvecklats över tiden. Verkligen intressant!

Barnen var mest fascinerade över grävskopan de själva fick styra med olika spakar. Grävmaskinist kanske är ett framtidsyrke?!

Sedan var det dags för själva invigningen och festen. Till tonerna av sjysst musik från två kända DJs bjöds vi på cider från Briska, Cola Zero, tunnbrödrullar med fantastiskt goda fyllningar, varma goda minihamburgare och godis. Vi minglade runt och pratade med andra skribenter, folk inom dataspelsbranschen och kända personer från olika branscher.

Klär man ut sig kommer man tydligen in gratis?!

Tekniska museets museidirektör Ann Follin och projektledare Anna Westerling hälsade oss välkomna och presenterade utställningen. På plats fanns också killarna bakom Game On 2.0,  the Barbican i London.

Barnen var otåliga men tillslut var det dags för kvällens höjdpunkt – den 600 kvadratmeter stora utställningen.

Det finns tidiga arkadspel som Donkey Kong, Pacman och Space Invaders, nyblivna klassiker som The Sims, Halo, och World of Warcraft, Tetris, Lemmings och Mario Kart och spel inom kategorierna fighting, racing, action, äventyr, pussel, simulatorer och multiplayerspel. Det finns en avdelning för mindre barn med bland annat Byggare Bob och Pokémon, men också barnvänliga retrospel på Atarikonsoler. Förutom spel finns olika samlarprylar inom spelområdet och massor med annat att göra och upptäcka.

Barnen, i synnerhet Gustaf, var verkligen lyriska och fascinerade. De testade både de gamla godingarna och mer moderna spel de kände igen. När de fastnade vid ett spel var det svårt att få dom där ifrån!

Det blev snabbt mycket folk och de fick släppa in alla i omgångar. Ett problem är att många fastnar vid spelen och inga andra får då chansen att testa. Det fanns därför flera spel vi ville testa som vi aldrig fick chansen till. Tekniska har ännu inte funderat ut om de ska införa några tidsbegränsningar på hur länge man får spela vid ett spel för att undvika problem som dessa. Som det är just nu får man helt enkelt gå dagar då det är lite folk!

Jag och familjen ger ändå alla tummar upp för utställningen och rekommenderar er verkligen att gå dit!!!

 

 

 

Posted in Allmänt, Barn, Event, Familj, Inspiration, Spel | Tagged , | Leave a comment

Jag tog ett snack med Leif Mannerström

Som jag skrev häromdagen har utbudet på landets flygplatser och Arlanda i synnerhet fått ett rejält ansiktslyft de senaste åren. Det är inte bara snabbmat och trist fika som gäller längre utan det finns gott om fine-dining restauranger som serverar riktigt bra mat. En av dessa är Andersson Food & Akvavit som ligger i Terminal 5 på Arlanda. Här serveras bland annat skandinaviska mini-rätter (typ svenska varianten på tapas) men även flygplatsklassikern räkmacka samt riktigt fin a la carte-mat med både fisk, kött och vegetariska alternativ på menyn.

Bakom menyerna på Andersson står stjärnkrögaren Leif Mannerström. Leif har drivit och driver flera framgångsrika restauranger. Han har fått massor av utmärkelser, har skrivit flera storsäljande kokböcker, har varit med i tv-programmet Kockarnas kamp och är domare i tv-programmet Sveriges mästerkock. Förutom att han står bakom menyerna på Andersson står han bland annat också bakom julbordet på Viking Line, har egen surströmming och har fem komponerade färdigrätter hos tillverkaren Familjen Dafgård.

Idag befann sig Leif ute på Arlanda vid krogen Andersson Food & Akvavit för att prata mat och flygplatsmat i synnerhet med de som hade vägarna förbi. Den chansen ville inte jag missa så självklart tog jag mig ut för ett samtal. Samtidigt passade jag på att äta av den nya menyn som kommer att serveras på Andersson från början på november.

I cirka 2 timmar njöt jag av Leifs fantastiska sällskap och historieberättande samtidigt som jag intog underbar mat.

Vi började med fyra svenska tapas – inlagd sill, räkbakelse, viltkorv och laxrullar på bröd. Här snackar vi smaker och kvalitet. Endast det bästa var gott nog för herr Mannerström. Han hade full koll på köket och hade satt upp tydliga riktlinjer för vad man fick servera, hur det skulle tillagas och presenteras samt hur det skulle serveras. Det var helt fantastiskt gott!

Sedan kom vi till huvudrätten. Den bestod av en stor bit grillat fint nötkött, pommes strips, tomatsallad och aioli. Om man vill kan man byta ut pommesen mot en matigare sallad ifall man tycker det blir för mastigt inför flygresan. Men jag skulle inte ut och flyga idag och den här pommesen skulle jag inte för mitt liv byta ut. Perfekt friterade, perfekt smak, perfekt konsistens. Doppa i den medföljande aiolin och du får en himmelsk smakupplevelse. Köttet hade riktigt fin grillad smak, var mört och fint. Tyvärr för welldone för min smak – jag gillar blodigt kött. Nu var maten förbeställd men annars får man självklart själv välja hur man vill ha sitt kött.

Då vi samtalat en hel del om det faktum att Anderssons barnmeny enbart bestod av pannkakor med sylt och grädde tog Leif och jag in en varsin sådan till efterrätt. På senare tid har jag börjat ifrågasätta det faktum att många föräldrar (jag tillhörde också den kategorin och kanske fortfarande till viss del) hellre ger sina barn pannkakor, hamburgare, korv, köttbullar och panerade nuggets istället för fin mat som vi vuxna många gånger väljer. Vi tror helt enkelt att barnen föredrar detta framför annan kanske ”svårare” mat. Men ger man bara barnen chansen så älskar de många gånger denna mat mer än de tråkiga ”barnrätterna” som ofta också är onyttigare eller till och med halvfabrikat (heja de restauranger som till ett reducerat barnpris serverar mindre portioner av den vanliga maten på menyn). Leif höll verkligen med mig så vi ville tillsammans kolla kvaliteten på pannkakorna hos Andersson. Visst var de industritillverkade men smakade okej, ja till och med gott. Sprutgrädden hade helt klart kunnat hoppats över eller ersatts med riktig vispad grädde. Sylten var ingen höjdare den heller. Men rätten fick klart godkänt.

”Riktig” efterrätt tog vi också. Det blev Creme Catalana och Creme Brulée. Sååå goda!

Som sagt, i två timmar bara njöt jag av Leif och god mat. Leif, vilken källa till kunskap, vilken inspiratör och förebild, vilken personlighet, vilken historieberättare, vilken karl! 75 år ung!!! Leif, du är min nya stora idol!!!!!

På lördag befinner jag mig på terminal 5 igen. Denna gång i sällskap med man och barn. Självklart kommer vi göra ett matstopp hos Andersson Food & Akvavit. Då du Leif får du se om mina barn väljer pannkakor eller finmat. Vad tror ni som läser?! Tycker själv att det ska bli ett så häftigt test!!! Självklart kommer en rapport!

Posted in Allmänt, Delikatesser, Efterrätt, Event, Färdigmat, Förrätt, Grill, Grönsaker, Inspiration, Kött, Pommes stripes, Recension, Restaurangbesök, Tester | Tagged , | 1 Comment

Vinnare av reflexer från Popomax

Tävlingen om att vinna Slapwraps-reflexer och Glimmisar från Popomax är nu avslutad. Jag har utsett tre lyckliga personer som vinner ett kit bestående av två Slapwraps och två Glimmis lilja vardera. Vinnarna är Therese, Charlotta hellström och Laksana. Stort Grattis till er. Vinnarna är kontaktade via mail.

Posted in Allmänt, Tävling, Vinnare | Tagged , , , | Leave a comment

Hur kunde jag vänta så länge?!

Idag (liksom många andra dagar) efter lunch var jag extremt godissugen. Jag ville inte ha mitt ”standardgodis” som oftast är Karl Fazer Blå, Daim, Hallonlakritsskallar, osv. Nej, kexchoklad var jag sugen på. En klassisk Cloetta kexchoklad fanns inte i min omedelbara närhet och inte orkade jag gå ut, men i ryggsäcken hittade jag en Nutri-Nick kexbar, med smak av vanilj och choklad, sötad med stevia. Den har hög andel protein och bara tre gram socker. Den högg jag in på.

Hur tusan har jag kunnat haft en sån här godbit i väskan under så lång tid?! Den var riktigt, riktigt god! Frasiga, tunna kexlager varvad med välsmakande choklad med ton av vanilj. Att kexbaren dessutom är nyttigare än vanligt godis gör verkligen inte saken sämre. På bara några sekunder försvann den ner i min mage. Nu vill jag bara ha mer!

Posted in Godis, Hälsa, Nyhet, Recension, Tester, Tips | Leave a comment

Hemlagade köttbullar på ett kick

Jag har inget emot smaken på de färdiga köttbullar man köper i affären, varken de frysta eller färska. Tvärtom tycker både jag och resten av familjen att de flesta märken smakar riktigt gott. Men lukten ska vi inte tala om… Urk… Och köttinnehållet är inte alltid det bästa. Nej, har man tid och ord är såklart hemlagade köttbullar både godare, nyttigare och köttigare.

Ibland är det skönt att jag är så förutseende att jag lagar till mat som jag sedan stoppar in i frysen för framtida lite stressigare kvällar då man snabbt vill ha mat på bordet. Ikväll var en sådan kväll och på bara några minuter stod middagen på bordet. Och ändå blev det just hemlagade köttbullar, för tro det eller ej hade jag över ett kilo finfina hemrullade godingar infrysta i en praktisk fryslåda. Dessa stekte jag upp och serverade med gnocchi, brunsås och grönsaker. Okejokej, gnocchin var inte hemgjord men det var däremot brunsåsen. Vi fick en stor skvätt sås över från en fläskkotlett-middag i början på månaden som jag hade fryst in och praktiskt nog kom till användning nu.

Genom att kyla eller frysa in mat som blir över och ta till vara vid ett annat tillfälle samt ta med matlåda till jobbet minskar jag drastiskt mängden mat som måste slängas. Äter jag lunch ute på restaurang och det blir mycket över ska jag också börja be om låda för att ta hem resterna, en hederlig doggybag alltså. Det är några av mina försök att bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle helt i enlighet med mitt nya tänk i samarbete med Oji drinks. Har du funderat på hur du kan ändra dina vanor för att dra ditt strå till stacken?

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar

Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.

Posted in Allmänt, Färdigmat, Grönsaker, Köttfärs, Middag, Pasta, Potatis, Recept, Sås | Tagged , | Leave a comment