Goda chokladmuffins

Jag känner mig lyckligt lottad som har underbar familj, släkt och vänner. De betyder allt för mig!

En godisråtta som jag är lite extra glad över att en av mina kompisar jobbar på Chokladfabriken. Det är alltid lika trevligt att besöka henne på jobbet eller komma hem till henne och då och då bjudas på underbar choklad och bakelser. Vi träffades genom mammagruppen på BVC och har hängt ihop sedan dess. Ett av mina första och bestående minnen av henne var vid det första gemensamma fikat vi hade då alla bidrag med någon godsak. Den här kompisen hade bakat chokladmuffins som bara var helt ljuvliga och självklart tog jag receptet och har bakat dessa flera gånger sedan dess. Nu finns receptet även i boken Chokladfabriken av Annika Edestrand och Helena Annerén Ullstrand.

Det var länge sedan jag bakade dessa godingar så ikväll slog jag till. De är riktigt goda och chokladiga utan att vara för mastiga. Perfekt fika en mörk och grå höstkväll som denna!

Chokladmuffins, 12 små eller 6 stora

200 g rumstempererat osaltat smör
320 g socker (3 3/4 dl)
200 g ägg (4 st)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
5 g bakpulver (1 tsk)
4 g salt (1/2 tsk)
70 g kakao (1 3/4 dl)
180 g mjöl (3 dl)
Valfri god choklad i bitar

Vispa ihop smör och socker, häll i äggen vartefter. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Skeda upp smeten i muffinsformar. Tryck ner chokladbitarna. Grädda i ca 190°C i 10-15 minuter

Posted in Allmänt, Bullar, Fika, Muffins, Recept | Tagged , | Leave a comment

Fina fisken igen

Så var det dags för ugnsbakad lax igen. Den här gången med ris till istället för ugnsbakade rotfrukter. Ombyte förnöjer! Lax, ris, grönsaker, kvarg och thai chili-sås. Torsdagsgott!

Vi hade också ärtor till laxen. Jag öppnade en tetra-förpackning ekologiska gröna ärtor från gogreen som jag fick i goodiebagen på Loppi-eventet i lördags. Ärtorna hade en konstig brun-grön färg som inte såg alltför aptitlig ut. Smaken var det visserligen inget större fel på men inte lika god smak som på de frysta du kokar upp själv. Ärtorna från gogreen åkte i papperskorgen.

Posted in Fisk, Grönsaker, Lax, Middag, Ris, Sås | Leave a comment

Onsdagspasta

Appropå det där med att man vissa veckodagar äter vissa maträtter, verkar pasta vara vanligt att servera på onsdagar (kan vara något jag har fått för mig??!). Perfekt eftersom jag till middag ikväll serverade just pasta.

Eftersom Mattias äter omelett till frukost och inte använder alla äggulor passade jag på att laga vår favoritpastarätt där äggulan är ett mycket viktigt tillbehör, nämligen Carbonara. Krämig och god pastasås som hela familjen tycker är galet god. För att få det hela lite nyttigare gjorde jag även denna gång Carbonaran på kassler. I originalreceptet ska man ha bacon eller fläsk men det blir lika gott med kassler. Och mer mättande tycker jag dessutom. I övrigt rekommenderar jag riktig Parmigiano-Reggiano och inte Grana Padano för att få den rätta och godaste smaken.

Pasta Carbonara, extra parmesanost, äggula och grönsaker – underbar onsdagsmat!

Spaghetti Carbonara, 4 port

250 g fläsk, bacon eller skinka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl parmesanost
3 msk grädde
Salt och peppar
300 g pasta

Koka pastan. Hacka fläsk/bacon/skinka, lök och vitlök. Fräs löken först och fräs sedan på fläsk/bacon/skinka (fläsk och bacon ska vara knaperstekt). Rör ned kött- och lökblandningen i den avrunna färdigkokta pastan. Vispa ihop grädde och hälften av parmesanosten. Häll ned i pastablandningen och rör ordentligt. Krydda efter smak. Servera med parmesanost, äggula och persilja och massor av svartpeppar.

Posted in Allmänt, Fläsk, Grönsaker, Kassler, Middag, Ost, Pasta, Recept, Sås, Vardagsfavorit | 2 Comments

Vill du gå på frukostdejt med mig?

Som jag har skrivit förut är frukosten det viktigaste målet på hela dagen. Här läggs grunden för hur dagen kommer att se ut energi- och näringsmässigt. Man bör få i sig 25% av dagens energiintag genom frukosten.

McDonald’s som på senare tid väsentligen har förbättrat och utökat sitt frukostsortiment vill slå ett slag för och hylla frukosten genom att instifta Frukostens dag den 24e september. Jag har fått en jättefin inbjudan som jag ska skicka till några jag tycker jättemycket om (inte så svårt att gissa vilka va?!) och fråga om de vill gå på frukostdejt på McDonald’s med mig. De serverar bland annat gröt, yoghurt, pannkakor, äggröra med bacon, frukostmackor med olika pålägg, toast, McMuffin med olika pålägg och croissanter. Högt och lågt alltså och något för alla smaker.

McDonald’s serverar sin frukost mellan 6-10 på alla morgonöppna restauranger. Frukosten bereds efter beställning för att det ska vara extra fräscht och gott.

Posted in Allmänt, Familj, Färdigmat, Frukost, Restaurangbesök | Tagged , | 1 Comment

Skål på en tisdag

Precis som man har läst att mörk choklad är bra ut ett hälsoperspektiv har man läst att lite vin varje dag kan skydda mot kärlsjukdom och är nyttigare än motion. Det har till och med gjorts studier som bevisar detta. Sanningshalten och rimligheten i det låter jag bli att uttala mig om. I vilket fall, det kan i alla fall inte vara skadligt att ta sig ett glas vin då och då. Varför inte skåla in denna tisdag till exempel?!

Till middagen idag testade jag ett vin som företaget Saturnus nyligen har lanserat. Det är en serie alkoholfria viner som heter Light Live och finns att köpa på ICA och CityGross. Serien består av ett rött vin gjort på Cabernet Sauvignon-druvor, ett vitt vin som består huvudsakligen av Chardonnay och ett rosévin.

Jag testade det röda vinet till maten. Det var förvånansvärt smakrikt, fruktigt och gott. Det hade jag faktiskt inte förväntat mig och jag blev mycket positivt överraskad! Kul!

Faktum är att fler och fler idag väljer ett alkoholfritt alternativ i vinhyllan. Produktutbudet har vuxit och kvaliteten har blivit bättre. Tillsammans med den ökade hälsomedvetenheten har detta bidragit till en ökad försäljning, både på Systembolaget men framför allt inom dagligvaruhandeln.  Det alkoholfria vinet innehåller 50% färre kalorier jämfört med alkoholhaltiga viner men med full smak. Ett bra alternativ med andra ord när det är smaken man huvudsakligen vill åt! 

Posted in Allmänt, Nyhet, Recension, Tester, Tips, Vin | Tagged , , | 1 Comment

Enkel men god tisdagsmat

Det är hur roligt som helst att stå i köket och hitta på nya rätter eller göra en personlig twist på en klassiker, experimentera och prova sig fram. Ibland med lyckat resultat, ibland med mindre lyckat resultat. Trial and error! Vissa dagar känner man dock inte för att krångla till det mer än nödvändigt. Idag var en sådan dag.

Kvällens middag blev därför ”enkel” i den bemärkelsen att det blev en helt vanlig klassiker, utan krusiduller men med mycket god smak såklart. Det tummar jag inte på. Jag stekte upp en marinerad fläskytterfilé, gjorde en brunsås innehållande skogschampinjoner och serverade detta till kokt potatis, grönsaker och lingonsylt. Mycket uppskattat (både för att det var gott och att jag således kunde spendera mindre tid i köket och mer tid med familjen)!

Posted in Allmänt, Grönsaker, Kött, Middag, Potatis, Sås, Svamp, Sylt | Leave a comment

Hur kommer dom på allt?!

Som jag berättade i förra veckan har godisleverantörerna börjat förstå storheten av kombinationen bakverk/godis. Fazer lanserade nyligen Geisha chokladkex, ett kex fylld med Geishas hasselnötscrème överdragen med mjölkchoklad. Jag tyckte de var riktigt goda.

Nu kommer Fazer med ytterligare en kombination av bakverk och godis, nämligen Chokladboll Marianne. Det är Delicatos klassiska chokladboll som kombinerats med karamellen Marianne. Mariannebollen är en traditionell chokladboll men i smeten tillsätts Marianne. Bollarna doppas i choklad, varvas med krossad Marianne och toppas med mintströssel. Den här bollen är en uppföljare på succén Chokladboll Dumle, förra årets succé i konditorihyllan.

Jag fick hem en förpackning, som består av fyra chokladbollar, för att testa. Jag älskar den traditionella Delicatobollen och även Dumlevarianten gick hem hos mig så förväntningarna var höga inför provsmaket av Mariannebollen. Tyvärr blev den en besvikelse. Jag tycker mintsmaken blev för dominant. Den bedövade smaken av den annars lena fina chokladen som jag tycker en traditionell chokladboll har. Det ska dock påpekas att den godistyp jag minst av allt gillar är just mint. Bland mint- och Marianne-älskare kan det säkert bli en hit.

Gillar du kombinationen av bakverk och godis?

Posted in Allmänt, Bullar, Fika, Godis, Nyhet, Recension, Tester | Tagged , , | 1 Comment

När tiden inte räcker till

Det känns som att livet just nu är fyllt av möten och busy busy på jobbet, barnaktiviteter på kvällar och helger, föräldramöten och utvecklingssamtal hos barnens lärare och några bloggevents på det. Hur ska man få tiden att räcka till?! Vid dessa tillfällen är det tur att det finns både bra färdigmat att köpa i affären, bra take-away restauranger i närheten och att jag varit förutseende nog att laga bra mat och frysa in att ha vid dessa tillfällen.

Idag var jag på föräldramöte för Filippas klass. Mitt i middagstid såklart. Då är det hur bra som helst att jag i lördags av lite rester i frysen och ingredienser i kylen knåpade ihop en helt vanlig lasagne som jag serverade med grönsaker till. Först till barnen och maken och sedan till mig själv när jag kom hem. Hur gott som helst! Och bekvämt!

Posted in Allmänt, Allt-i-ett, Färdigmat, Grönsaker, Middag | Leave a comment