Rulla egna köttbullar

I lördags vaknade barnen jättetidigt och givetvis vaknade jag av deras glada pladder. Försökte somna om men det gick inte. Istället steg jag upp, tog en dusch och medan barnen låg och kollade på tv ställde jag mig sedan i köket och passade på att förbereda en omgång hemrullade köttbullar. Kan vara bra att ha i reserv i frysen. Hysteriskt eller smart?!

Det tar egentligen inte så lång tid. Det jobbigaste måste väl vara att finriva löken i så fall och forma själva köttbullarna. Totalt kanske det tog 20 minuter. Knepet sedan är att tillaga köttbullarna på en plåt i ugnen. I princip sköter de då sig själva. Man behöver bara skaka runt plåten ett par tre gånger under tiden. Visst, man får inte den där lite knapriga ytan på köttbullarna, men de blir mycket nyttigare då man steker utan fett och garanterat mycket saftigare. Win-win alltså. Vill man ha ytan kan man vid serveringstillfället bara lite lätt steka på dom någon minut i en het panna.

Jag tänkte rulla mina egna köttbullar till jul också. Hur gör du till jul? Köper du färdiga eller rullar du dina egna?

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar

Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.

Posted in Allmänt, Färdigmat, Hälsa, Köttfärs, Recept, Tips | 1 Comment

Öppnandet fortsätter

Redan 4e december idag. Dagarna rusar fram… Det trevliga med att det är ny dag är att jag får öppna ytterligare en lucka i min lyxiga Beschle-chokladkalender från Beriksson. Igår var jag på julfest med jobbet så idag fick jag öppna två luckor (lyckan var stor!!).

Hittills har jag verkligen inte blivit besviken, tvärtom. Det har bara varit god choklad av hög kvalitet. Inte behövde jag bli besviken idag heller. Luckorna för 3e och 4e innehöll dels en tryffel med nougatfyllning, dels en vit choklad-pralin som också var fylld med något nougatkrisp. Hur goda som helst! Ska bli spännande att se vad lucka 5 har för innehåll.

Posted in Allmänt, Choklad, Jul, Recension, Tester | Leave a comment

Längtan tillbaka

Det har inte gått många veckor sen vi kom hem från vår underbara semester på Koh Chang, Thailand. Ändå längtar vi redan tillbaka. Värmen, solen, stränderna, vattnet, lekarna, upplevelserna och maten.

Maten försökte vi återskapa ikväll. Varenda gång vi är i Thailand köper jag hem kryddmixer på de vanligaste, klassiska rätterna. En av dessa är Chicken Satay med jordnötssås. Den använde jag till dagens middag. Kyckling som får ligga till sig i en curryliknande marinad, träs upp på spett och grillas i ugn, stekpanna eller utegrillen. Själv använde jag ugnen idag. Till detta kokt ris och en smakrik, något stark jordnötssås som smakar ljuvligt ihop med riset och kycklingköttet. Till detta en thailändsk gurksallad.

Alltså, hela rätten smakade precis som i Thailand. Ruggigt gott! Rekommenderas!

Thailändsk gurksallad

4 msk risvinäger
1 msk fisksås
1/2 msk socker
1 gurka (skivad)
4 salladslökar i tunna skivor
1-3 chili, finhackad
(0,5 kruka hackad färsk koriander)

Smaka av med salt, blanda, låt stå minst en halvtimme.

Posted in Allmänt, Asiatiskt, Grönsaker, Kyckling, Middag, Recept, Ris, Sallad, Sås | Tagged | Leave a comment

God Jul från Skylanders SWAP Force

Idag fick jag mitt första julkort. Det var från Skylanders SWAP Force. Det var inte bara ett julkort, det följde även med ett roligt SWAP Force-kit för julen. Kitet innehöll fyra gör-det-själv julkulor, klistermärken för att dekorera julkulorna, tråd att hänga julkulorna i och en SWAP Force chokladjulkalender. Vad kul, nu blir det pysselstuga närmaste dagarna!

Posted in Allmänt, Barn, Familj, Inspiration, Jul | Tagged | 1 Comment

Prover från LUBfoods

Det är alltid kul att testa nya produkter. I veckan fick jag hem tre spännande smakprov från LUBfoods. Två müslisorter och en proteinshake.

Müsli och Granola är jag storkonsument av. Just nu är jag inne i en period då jag vill ha yoghurt (vanilj eller naturell) till frukost, plus ett par smörgåsar såklart. Yoghurten toppar jag med tinade hallon, chiafrön och müsli eller granola. De sorter jag brukar äta är från Risenta eller Paulun, jag brukar variera mig både på sort,smak och märke. Nu fick jag alltså chansen att testa ett för mig nytt märke, Alara. De satsar på glutenfri müsli och granola. De sorter jag testade var Luxury müsli och Scottish oats granola.

Luxury müsli innehåller 44% frukt samt ris- och sojaflingor med dadlar och paranötter. I min provpåse var det tyvärr mer frukt än så. Det blev därmed för mig för mycket frukt i förhållande till flingmängden. Men smaken var god och nötterna gav välsmakande krisp och tuggmotstånd. En helt okej müsli med andra ord.

Scottish oats granola innehåller havre och bovete med frön, mandel och lite torkad frukt. Helt perfekt granola! Lagom sötma, perfekt krisp, god och fräsch smak. En granola när den är som bäst (funkar även som nyttigare godis om man är på det humöret)! Rekommenderas!

Något som är viktigt för mig i mitt nya hållbarhetstänk är att Alara som företag är ekologiskt, Fair Trade och No Waste-certifierade. Extra tumme upp med andra ord!

Proteinshakes tar jag någon gång då och då. Det är ju perfekt som enklare mellanmålsalternativ. Mattias däremot är storkonsument av proteinpulver. Provet jag fick är protein- och fibershaken Purition. Purition shakes innehåller bland annat chia- och linfrön, mandel- och kokosmjöl och är sötade med stevia. De är även glutenfria, har lågt GI, högt fiberinnehåll, högt proteininnehåll, är 100% naturliga ingredienser, innehåller inga konserveringsmedel och är GMO-fritt. Jag fick hem en i smaken choklad.

Oj, vad god den var! Jag blandade den med 250 ml mjölk. Den blev mycket krämig och hade en fantastisk chokladsmak. Fröna gav tuggmotstånd och passade perfekt! Den här vill jag ha mer av! Rekommenderas!

Posted in Allmänt, Kosttillskott, Müsli, Recension, Tester | Tagged , | 1 Comment

Hemgjord ärtsoppa med delade gula ärtor

Via Smartson fick jag chansen att pröva Delade gula ärtor – Ready in 5 från GoGreen. Med dessa ärtor slipper man blötlägga och koka ärtorna innan användning, de behöver bara koka en kort stund. Självklart ville jag då passa på att laga en hemgjord Ärtsoppa. Jag följde mitt standardrecept men slapp alltså både blötläggning och långkokning. GoGreen anser att det tar ca 15 minuter att koka soppan. Jag som gillar lite fastare soppor valde att koka min cirka 45 minuter och fick den då precis så krämig och god som jag tycker att en ärtsoppa ska vara. Jag började med 4 dl delade gula ärtor och 8 dl grönsaksbuljong (i övrigt följde jag standardreceptet avseende fläsk, lök och kryddor) men sedan la jag till både ärtor och vatten, exakt hur mycket vet jag inte. Höftade bara. Resultatet blev riktigt bra. Något hårda ärtor trots den förlängda koktiden. Gav lite tuggmotstånd å andra sidan. Smaken var väldigt god och soppan var lagom mättande.

Ingen Ärtsoppa utan våfflor eller pannkaka. Kvällens val föll på våfflor med glass, grädde och sylt. Tappade räkningen efter den 4e våfflan!!! Muuums! Matkoma – yes!

Ärtsoppa, 6 port

500 gram torkade gula ärtor
300 gram rimmat fläsk
2 l vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning

Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs.

Våfflor

100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver

Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.

Posted in Allmänt, Middag, Recension, Soppa, Tester, Våfflor | Tagged , , , | 1 Comment

Första luckan öppnad

1a december! Äntligen dags att öppna sina adventskalendrar. Även jag har införskaffat mig en adventskalender. En riktigt lyxig Beschle-chokladkalender från Beriksson. Den innehåller 12 olika praliner och tryffel med smaker såsom pepparkakstryffel, fikonpralin, honungspralin, schweizisk mjölkchokladpralin, café au laitpralin, tonkabönapralin etc.

Innehållet i första luckan gjorde mig verkligen inte besviken. En helt delikat pralin som smakade nougat, mums! Till pralinen avnjöt jag en kopp Christmas chai-te från Joe’s Tea. Inte fel alls! Nu längtar jag tills i morgon då jag får pröva en ny pralin/tryffel.

Posted in Allmänt, Choklad, Recension, Te, Tester | Tagged , , | 1 Comment

Första advent är här

Så är det äntligen 1 december och första advent. Barnen sprang upp i morse redan 6:15, ivriga att få tillstånd att öppna sina kalendrar. Vilket uppvaknande man fick! Jag hade inte hjärta att bli arg eftersom de hade längtat så. De öppnade både tv-, radio-, choklad- och Legokalendrarna.

På eftermiddagen tände vi traditionsenligt första ljuset och åt det traditionsenliga adventsfikat. Hembakta lussebulllar, pepparkakor och glögg. Vi fikade samtidigt som vi såg på första avsnittet av årets adventskalender på tv, Barna Hedenhös uppfinner julen. Faktiskt riktigt bra. Bra skådisar, spännande miljöer och roliga dialoger. Ska bli kul att se fortsättningen!

Glöggen jag och barnen drack var alkoholfri Delicatobollsglögg från Saturnus. Den smakade faktiskt Delicatoboll i form av en lätt choklad- och kokossmak, och var riktigt god. Inte för söt heller. Visst föredrar jag den traditionella glöggsmaken men för er som dricker mycket glögg och gillar att variera er är den ett kul alternativ.

Lussebullar, ca 30-40 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lättkesella
2 påsar saffran (1 g)
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
250 g mandelmassa

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir bland och smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under handduk ca 1 h. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till två plattor. Bred smör på plattorna och riv över mandelmassa. Rulla ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter.

Posted in Allmänt, Bullar, Familj, Fika, Jul, Kakor, Mys, Recension, Recept, Tester | Tagged , , | 1 Comment