Växtbaserad kost – en tillfällig trend eller?

Jag är en stor fantast av sojamjölk (Alpro Soya är min absoluta favorit) och förutom sojamjölk köper jag ofta hem även havremjölk och havregrädde. Att jag köper hem dessa produkter beror på smaken. Jag tycker helt enkelt att de smakar väldigt gott (vad gäller havregrädden lika gott)  i jämförelse med ”vanliga” mjölkprodukter. Barnen älskar också sojamjölken från Alpro.

Sedan använder jag i övrigt vanligt smör, grädde, creme fraiche, fil och yoghurt etc. Jag har testat även sojabaserade och havrebaserade yoghurtar, grädde och liknande men har (ännu) inte hittat någon som slår ut det jag kallar de vanliga produkterna. Inte om man även väger in priset i aspekten. Växtbaserade produkterna är generellt sett dyrare, ibland så mycket som dubbelt så dyra.

Idag var jag inbjuden till en pressfukost på temat Växtbaserad kost – en tillfällig trend eller här för att stanna? Det var företaget Alpro som bjöd in till en paneldiskussion om trender och hälsa. Med i diskussionen var Calle Peyron, grundare av LOHAS som jobbar för att gå mot hållbarare, hälsosammare och njutningsfullare konsumtion, Edit Künstlicher, grundare av LivingGreen.se, Sara Carlsson, dietist och kostekonom samt Sofia Dahlén, bloggare på Räkfrossa där hon omvandlar traditionella kötträtter till veganska.

Att äta växtbaserad kost handlar inte bara om hälsa hos den enskilda individen utan även om miljön. För en mer hållbar miljö måste vi börja äta mer grönsaker och mindre kött. Kött är en oerhört resurskrävande industri. Den största enskilda påfrestningen och belastningen på jorden står just köttätandet för. Ska man tänka på att nästkommande generationer ska ha någon planet kvar alls att leva på så är det verkligen hög tid att börja göra något åt saken. Panelen diskuterade för och nackdelar med växtbaserad kost, spanade in trender och kom med analyser kring detta tema. Väldigt intressant!

Förutom diskussionen bjöds det på den mest underbara och mättande frukosten jag ätit på länge. Det var Alpro Soya som stod för den och baserades självklart på deras produkter. Det var frallor med margarin och ost, groddar, grönsaker, de tre nya sorterna Yofus Alpro Mild & Creamy (naturell, vanilj och blåbär), färska jordgubbar, färska blåbär, den nya grädden Alpro Airy & Creamy, flingor, nötter, te, kaffe, juice och så tre olika desserter. Det var bloggaren Mattias Kristiansson från Bake My Day som bjöd på växtbaserade bakverk gjorda med nya Alpro Airy & Creamy. Det var crème brulée-kakor med hallonsylt, Äppelbakelser och Blåbärsmousse. Självklart åt jag av allt och jag gick från eventet proppmätt med magen stående åt alla håll! Jag har receptet på bakverken ifall någon är intresserad, hör av er då i kommentar eller mail.

Som jag skrivit förut har jag redan testat Alpro Mild & Creamy Vanilj. Jag har även testat Mild & Creamy Naturell men inte hunnit recensera den ännu här på bloggen. Men den är faktiskt riktigt god. Den har perfekt syrlighet och fin smak och konsistens. Idag fick jag även chans att testa Mild & Creamy Blåbär och den var favoriten av de tre. Mycket god smak. Ingen konstig eftersmak som jag uppfattade att vaniljvarianten hade. Krämig och god. Rekommenderas! Enda invändningen är priset. Ca 30 kr för 750 ml – hutlöst!

Det här inlägget postades i Event, Frukost, Mjölk, Tester, Yoghurt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>